miruna_lavinia: (BagginShield)
[personal profile] miruna_lavinia
Cel mai rau lucru care se poate intampla cand ai animale de companie este sa se imbolnaveasca, sufera singuri pentru ca noi ne dam greu seama... si nu vorbesc de caini si pisici care schiauna daca ii doare ceva.
Eu scriu ca si detinator de un bazin de 54 l, plin de pesti si melci, care, de aproape un an ii am, nu e prima data cand am pesti, sunt la al treilea acvariu din viata mea.

Acvariul cu pesti este un accesoriu foarte fancy intr-o camera, receptie de hotel, restaurant si destul de greu de intretinut, adica, daca vrei un acvariu cu pesti sanatori, plante naturale mari si verzi, bine intretinut, atunci devine scump.

 photo DSCF8834_zpsl0rfupgo.jpg

Problema cea mai frecventa e ca atunci cand gresim ceva la intretinerea lor, ei se imbolnavesc.
Orice le poate strica sanatatea: schimbul de apa, stresul transportului, schimbarea brusca de temperatura, ba temperatura prea mica, ba prea mare... e dificil de gasit un echilibru, dar de indata ce exista o stare de bine in mediul lor, trebuie mentinut.

Pestii sunt necuvantatoarele care atunci cand au o boala in stare incipienta nu-ti dai seama ce e cu ei: nu mai mananca, stau ascunsi, au comportamente ciudate.
Iar eu stiu asta din experienta, mai ales la inceput cand dintr-o data, a disparut un molly negru din acvariu, crezand ca a sarit pe covor, ca sa se imbolnaveasca o femela xipho de boala Columnaris... ce chin pe mine atunci. Columnaris e o boala care are la baza o bacterie, este asemanatoare cu Saprolegnia ca si aspect, dar cu surse diferite. Boala asta este foarte comuna, asa ca zic de pe acuma: tratament cu Sera Mycopur (10 picuri de solutie de sulfat de crupu la 20 l, schimb de 50% apa dupa 3 zile, tratamentul se reia, timp de 2 saptamani, dupa care se reduce cantitatea de apa schimbata la 30%, tratament cu doar 5 picuri de sulfat de crupu la 10 l pana dispar simptomele, pentru intretinere se adauga la fiecare schimb de apa undeva la 2-3 picuri la 10l)

Am realizat atunci ce mare chin e pe un stapan cand ii bolnav animalul de companie, avand in vedere ca era greu sa-mi dau seama de ce suferea asa de mult. Ei nu vorbesc, nu scot absolut nici un sunet, doar inoata, mananca, dorm, fac caca si se inmultesc.

In loc sa ma bucur de ei, in doar 4 saptamani de cand i-am cumparat, am pierdut 4 pesti: 2 molly, un xipho si un sanitar. Un molly a murit blocat in casuta de decor, un xipho a murit de Columnaris (boala tratabila la timp, eu am ajuns prea tarziu cu tratamentul), iar sanitarul a murit tot blocat in casuta de decor.
Singurul peste careia ii placea in casuta si nu a murit, cu toate ca si ea a avut Columnaris, este Pufu. Ea, impreuna cu Lete, masculul sunt cei mai batrani din pestii mei, drept ii ca mi-s cei mai dragi.
 photo 15976947_1362623793769404_4863073379290058735_n_zpsjvqd9q6y.jpgEu iubesc animalele, imi sunt dragi si asa s-o intamplat si cu pestii, crezand ca i-am luat ca si un decor mofturos in casa, m-am ales cu atasament fata de ei, si e greu sa nu cred ca un acvarist adevarat nu se ataseaza de micii inotatori din bazin.Am realizat ca daca vreau pesti sanatosi, eu trebuie sa devin propriul lor medic veterinar, pentru ca desigur, nu exista medici veterinari specializati pe pestii de decor in Romania, am studiat simptomele lor nivelul de stres din a masura nivelul de PH din apa, temperatura ei care nu trebuie sa sufere diferente mai mari de 3 grade.

Medicamentele pentru tratarea bolilor sunt mai scumpe si mai greu de procurat decat cele pentru caini sau alte animale. Am ajuns sa dau chiar si 30 lei pe un singur medicament, sa nu mai spun tratamentele lunare aplicate in apa pentru eliminarea clorului, limpezirea apei, aplicare de verde de malachit etc. La un calcul mai precis, pentru un acvariu de 54l, consum pe luna undeva la 60 lei doar pe substante, restul fiind apa de la robinet, plantele, carbonul si mancarea. 

Asa ca am gasit un tabel de simptome, diagnostice si tratamente pentru pestisorii nostrii:

de Miruna-Lavinia

-Cine viziteaza acest cont poate lasa comentarii sub anonimat, fara sa isi creeze cont-

Profil

miruna_lavinia: (Default)
miruna_lavinia

July 2017

M T W T F S S
     1 2
345678 9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Cele mai populare tag-uri

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Sep. 23rd, 2017 12:56 pm
Powered by Dreamwidth Studios